Ароматерапия,  Приложения

Методи на приложения в ароматерапията. ВДИШВАНЕ на етеричните масла (част 1)

Вдишването на етерични масла е лесен и ефективен метод по който да се възползвате от качествата им, прекрасния аромат и лечебни свойства при различни ситуации. В тази статия ще споделя с вас как да го приложете и при какви състояния е подходящ.

Ароматите имат силно въздействие върху нас, действат силно на настроението, паметта и емоциите ни. Едва ли има човек, който да не се наслаждава на хубави аромати. На всеки се е случавало, докато си върви да усети аромат, който за секунда го връща към хубав спомен. Внезапно може да се озовем с мислите си в детството, при любим човек или весел момент. Носа ни също така ни предпазва от неприятности, като например изтичане на опасни газове или изяждане на развалена храна и т.н.

Друго интересно е, че на обонянието ни се дължи разнообразието от вкусове, които усещаме и различаваме от храните. Без него ние всъщност няма да можем да разпозваме повече от 70-80% от вкуса на храната, защото езика ни разпознава само кисело, солено, сладко и горчиво, другото е аромат, който усещаме и разпознаваме с обонянието си. 


Какво представлява обонятелната система и как мозъкът обработва миризмата?


lavender and hand

Обонятелната ни система е много сложно и интересно устроена. Тя всъщност има директен достъп до част от мозъка ни, наречена лимбична система, която отговоря за нашите емоции, сън, памет, настроение.

В книгата „Ароматерапия – Пълно ръководство за лечебното изкуствоКати Кевеил и Майнди Грийн обясняват:

Миризмите са въздействие на летливите молекули, които се носят във въздуха и постъпват в ноздрите ни заедно с него. Процесът на обонянието се извършва на три етапа. Уханието започва с приемането на ароматните молекули, които при вдишването се свързват с обонятелния епител (рецепторни клетки, които съдържат около 20 милиона нервни окончания). Предаването на миризмата протича, когато съобщението се насочи към десните и левите обонятелни луковици, разположени над и зад носа, в основата на мозъка, всяка с големина и формата на малко бобено зърно. На този етап различните клетки и неврони интерпретират, усилват и предават посланието към крайниците.

Възприемането се осъществява, когато посланието се приеме от хипоталамуса. Действайки като разпределителна станция, хипоталамусът изпраща информация на другите част на мозъка като хипофизната жлеза, която на свой ред предава химични сигнали в: а) кръвния поток; б) обонятелната кора, която разпознава миризмите; в) таламуса, който свързва обонятелните послания с висшите мисловни функции; и г) неокортекса, който накрая анализира обонятелните послания, свързвайки ги с другите сетива, както и с висшите мозъчни функции, които пораждат съзнателна мозък. Всичко това се случва за части от секундата.

Обонянието е единственото сетиво с рецепторни нервни окончания в пряк контакт с външния свят, предоставящо пряк канал към мозъка.

Еуфоричните аромати като салвия скларея и грейпфрут стимулират таламуса да отделя неврохимикали, наречени енкефалини, натурални болкоуспокояващи, които създават цялостно усещане за благополучие. Ароматите, които стимулират хипофизата да отделя ендорфин, са афродизиаци – като жасмин и иланг-иланг. Хипофизната жлеза отделя също така химически посланици в кръвния поток, които регулират щитовидната и надбъбречните жлези. Успокояващите аромати като майорана стимулират ядрата на Рафе в средния мозък, вследствие на което се отделя серотонин, който ни помага да заспим. 


При какви случаи и състояния вдишването на етерични масла е подходящо?


Искам да отбележа, че етеричните масла се използват главно заради техните терапевтични свойства, разбира се, аромата също е изключително важен при избора, но… С това искам да кажа, че чистите етерични масла имат мощно действие (а не се използват само за да ни мирише хубаво), затова зад избора на масла трябва да стои намерение и знание за какво искате да ги използвате в дадена ситуация.

Ще ви дам и няколко примера при какви състояния вдишването на етеричните масла е подходящо:

 • При безсъние, вдишването на маслата е чудесен вариант. Много масла имат успокояващo, отпускащо действие, помага на ума да намали темпото и да ни остави на тишина, за да успеем да заспим. Разбира се, причините за безсъние са различни, но често се случва многото мисли да не ни оставят да заспим и да се въртим дълго време в леглото. В този случай ще изберете успокояващи масла като лавандула, лайка, кедър, тамян, ветивер и др. В зависимост от това кои масла имате в дома си, изберете 1-2 и капнете върху хартийка, памуче или на друга повърхност. Ако имате електрически дифузер го пуснете за 15 минутки преди лягане и няма и да усетите как бързо ще заспите като бебенце.
 • При депресия са подходящи цитрусовите масла (портокал, бергамот, грейпфрут, лайм, лимон, мандарина, нероли). Те имат приповдигащо действие, повишават енергията, имат свеж, весел, цветен аромат и са любими аромати на много хора. Други масла също могат да помогнат в този случай, като лавандула, индрише, салвия, роза, иланг-иланг и др.
 • За успокояване на гняв са подходящи маслата от роза, иланг-иланг, лавандула, лайка и др.
 • При гадене, повдигане или виене на свят маслата от джинджифил, мента, лимон са много ефективни.

Други състояния при които вдишването на етеричните масла е добър вариант са:

 • Безпокойство, стрес, нерешителност, шок, страх, раздразнителност, тъга, прегряване, объркване и други емоционални смущения.
 • Ниска енергия;
 • За подпомагане на имунната система;
 • При главоболие;
 • Слаба памет, концентрация или фокус;
 • Вдишвани етеричните масла с лекота се абсорбират от белите дробове и достигат кръвта, което е в помощ при проблеми с дихателната система при кашлица, запушен нос и синуси, инфекции на дихателната система;
 • Прочистване на въздуха от бактерии и лоши миризми.

Често използвани начини за вдишване на етеричните масла


 • Вдишване директно от шишенцето (не е препоръчително, защото така се окислява по-бързо етеричното масло в шишето). Този метод е по-подходящ при спешни случаи, примерно при шок, нервни изблици и др. Най-добре е да отваряте шишенцата си с етерични масла само когато ще ги използвате и да ги затваряте бързо и плътно след употреба.

 • Вдишване чрез накапването им върху памуче, салфетка или друга повърхност. Това е изключителен лесен начин. Просто накапвате няколко капки от маслото или комбинация от масла и вдишвате. Това е директен начин за вдишване, който е по-интензивен, от колкото дифузирането им чрез аромалампа със свещ или дифузер. Подходящ при запушен нос, главоболие, безсъние, негативни емоционални състояния, за енергизиране и др. Минуса на този начин е, че повечето етерични масла бързо се изпаряват и салфетката (памучето, плат и т.н.) може да се използва до няколко часа, тъй като етеричните масла са силно летливи и ще се изпарят. Но затова има и друг начин (инхалатор за нос), които е по-пестелив и при който запазвате етеричните масла затворени и можете да ги вдишвате многократно, когато имате нужда.

 • Инхалатор за нос. Представлява малка пластмасова тубичка от няколко части с капачка която се завърта. В него се поставя памучен тампон напоен с етерични масла(накапват се около 10-15 капки етерично масло или смес от етерични масла) и се вдишва директно от инхалаторчето за няколко минути и след употреба се затваря.
  Етеричните масла запазват аромата си до няколко седмици, възможно е и месеци в зависимост колко често и интензивно използвате инхалатора. Удобен и малък, можете да го носите навсякъде със себе си.

 • Парна инхалация. Този метод е много силен и интензивен. В купа с гореща вода се накапват 1-2 капки етерично масло или смес, главата се покрива с кърпа и след това се вдишват изпаренията. Тук е важно да не се прекалява с количеството капки. Придържайте се към не повече от 1-2 максимум 3 капки.

 • Спрей. В шише със спрей-помпа се добавя вода + няколко капки етерично масло (или смес). След това може да пръскате с шишето в стаята, колата, ако искате чаршафите, дрехите. Разклатете много добре шишето преди пръскане.

 • Аромалампа със свещ. Всички предполагам сте виждали такива лампи в които горната част има предвидено място за вода към която се добавя етерично масло, а долу има място за свещ. По този начин водата се нагрява и съответно и етеричното масло в нея, което не е идеален вариант, но ако се следи количеството на водата и да не изгаря етеричното масло е добър вариант за начало.

 • Електрически дифузер. Представлява съд в който се налива вода и се накапват етерични масла (5-10 капки) и след като се включи се разпръсква водата + етеричните масла под формата на студена пара/мъгла. Продават се дифузери с различни параметри и вместимост на съда с вода, таймер, светлина и т.н. Това е най-нежния и ненатрапчив начин за вдишване. По този начин също прочиствате въздуха в стаята от бактерии.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

256 Shares
Share256
Pin