razrejdane na eterichnite masla i zashto e vajno
Безопасност

Разреждане на етеричните масла и защо е ВАЖНО

В тази статия ще се запознаете с основните правила за разреждане на етеричните масла. Защо се прави, в кои ситуации е необходимо, в каква концентрация и как се прави.

Разреждането на етеричните масла e едно от основните правила за безопасно им използване в дългосрочен план. За съжаление масово се дават съвети и рецепти, които пренебрегват или неглижират това правило. А в основата на ефективното и безопасно използване на маслата стои знанието кога да ги използвате, в каква концентрация и при какви ситуации могат да помогнат. Затова съветвам всеки да се запознае с правилното разреждане на етеричните масла, ако иска да се възползва от тях винаги когато има нужда от помощта им, и да НЕ го пренебрегва.


Кога е необходимо разреждане на етеричните масла и защо?


Разреждането е необходимо, когато искаме да нанесем етерични масла върху кожата си, в случаи на:

 • Кожни проблеми – мазна кожа, суха кожа, зряла кожа, акне, петна по кожата, екзема, сърбежи, обриви, себорея, псориазис, белези, стрии, охлузвания, ужилвания, рани, гъбички и др; както и за поддържане на кожата и косата.
 • Проблеми „под кожата“  различни видове болки (мускулна, ставна, менструална, болки в стомаха), целулит, разширени вени и др. 

Правилното разреждане помага за намаляването до минимум на възможните нежелани кожни реакции, като:

 • раздразнение може да се прояви като сърбеж, обрив, парене, възпаление или болка. Засяга само областта върху която е нанесено маслото. Определени етерични масла действат дразнещо на кожата и изискват допълнително разреждане;
 • фоточувствителност – локална чувствителност, дължаща се на ултравиолетовите лъчи. Определени масла (повече за фоточувствителните масла може да прочетете тук) могат да причинят фотохимична реакция върху кожата, ако човек се изложи на директно слънце или използва солариум след нанасянето им. Може да се появи пигментация на мястото, при сериозна реакция мехури, дори и изгаряне.
 • сенсибилизация – алергична реакция, включваща имунната система. Реакция, която е индивидуална и специфична за всеки човек. Зависи от чувствителността на отделния индивид към различни субстанции. Може да се прояви с лека реакция, като кихане или сърбеж или по-тежко с подуване и затруднено дишане. Примерно, ако човек е чувствителен към смоли е възможно да възникне реакция при употребата на масла извлечени от смола (тамян, смирна и др.)

Имайте предвид, че дългосрочното неправилно използване на етерични масла може да доведе до щети по черния дроб, нервната система, проблеми с бременността, алергични реакции и др. Това, че етеричните масла са натурални и се извличат от растения не трябва да ви заблуждава, че са абсолютно безопасни и безвредни за употреба. Запомнете, че етерични масла са силно концентрирани субстанции с мощно действие и с тях се работи на капки. Важно е да се знае как да се ползват правилно и да се спазват правилата за да няма неприятни „изненади“ за в бъдеще.

Както често се случва, много от правилата си имат изключения. Единствените ситуации в които е допустимо използването на чисто етерично масло върху кожата са някои спешни случаи, като: ужилвания или ухапвания от насекоми и малки гадинки; охлузвания; опарвания; нежелани срещи с коприва и други парещи растения; и рядко върху някоя грозна пъпка. В тези случаи може да използвате 1-2 капки чисто масло от лавандула или чаено дърво, които действат бързо и успокояващо, директно върху мястото. Това е желателно да се прави рядко и да не става навик.

 • Разреждане в базово масло НЕ е необходимо при инхалация на етерични масла и при използването на аромалампи/дифузери.

Как се прави разреждане?


Разреждането на етеричните масла се прави в растително масло, като се капват необходимите капки етерично масло (или смес от етерични масла) в растителното масло (или смес от растителни масла). Растителните масла, наричани още базови или фиксиращи масла са например: авокадо, арган, кокос, какао, сусамово, жожоба, шипка, таману, и т.н. Като основа може да се използват още алое вера гел, лосиони и кремове на водна основа, които се абсорбират по-бързо от кожата (в ситуации при които искате по-бързо проникване и действие на маслата, като болка, спазми, гъбички и др.) в сравнение с чисто базово масло.

Повече за базовите масла прочетете тук: 

Базовите масла позволяват на етеричните масла да се абсорбират по-бавно през кожата. Това е добре, защото така терапевтичните свойства на етеричните масла ще действат по-дълго време върху кожата, както и тези на базовите масла. Също така разредени в базово масло етеричните масла могат да се нанесат на по-голям участък от кожата.

Комбинациите на етерични масла + етерични масла, базови + базови масла и етерични + базови масла са безброй. Съществуват повече от 100 етерични масла и към 30-40 базови масла (всяко от тях с използвани масово в ароматерапията. Представете си, колко възможности за творене и съчетания помежду им могат да се направят с такова богатство от масла. Затова често се казва, че ароматерапията е необятна наука и изкуство.


Кога и какви проценти да използвате?


Преди разреждането трябва да се вземат предвид някои фактори, като:

 • Години
 • Чувствителност на кожата
 • Бременност и кърмене
 • Здравословни проблеми

За улеснение използвайте тази схема:

razrejdane-na-eterichnite-masla


0.5% разтвор

Подходящ за малки деца (от 2 до 6 годишна възраст), както и за места с тънка и нежна кожа, като околоочния контур например.


0,5%-razrejdane


1% разтвор

Подходящ за бременни жени, деца, хора с чувствителна кожа, възрастни хора и хора със здравословни проблеми.


1%-razrejdane


2% разтвор

Подходящ в повечето ситуации за здрави хора в зряла възраст.


2%-razrejdane

Следващите проценти са подходящи за кратък период от време в случаи на по-сериозни проблеми, като болка, мускулни крампи или наранявания, настинки, локален кожен проблем и др.


3% разтвор


3%-razrejdane


4% разтвор


4%-razrejdane


5% разтвор


5%-razrejdane


10% разтвор


10%-razrejdane

Имайте предвид, че това са общи насоки и има други подробности, които също трябва да се вземат под внимание. Някои етерични масла имат максимален процент до който да се разреждат, защото са дразнещи или в тях присъстват съставки (естествени химични компоненти), които трябва да се ползват внимателно. Например лимонената трева е добре да не надвишава концентрацията от 0,7 % в сместа, друг пример е карамфил, който е добре да не надвишава 0,6% и т.н. Затова трябва да се познават характеристиките на всяко етерично масло което ползвате.


 Да обобщим:

 • Етеричните масла са силно КОНЦЕНТРИРАНИ натурални, ароматни течности с които се работи на КАПКИ и в ниски концентрации.
 • Етеричните масла трябва да се разреждат в растително масло, винаги когато искате да ги използвате върху КОЖАТА си (с много малки изключения, когато е допустимо да се ползват няколко капки чисто масло).
 • Разреждане в базови масла НЕ е необходимо, когато използвате етеричните масла за инхалация и при използването на аромалампа.
 • За да решите какво да е процентното съдържание на етеричните масла в смес която ще си приготвите сами, се взимат предвид годините, за какво ще се използва, кои масла ще се включат в сместа, чувствителността на кожата, здравословни проблеми.

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

258 Shares
Share237
Pin21