Kak-pravilno-da-suhranqvate-eterichnite-si-masla
Ароматерапия,  Безопасност

Как правилно да съхранявате етеричните си масла

За да запазите възможно най-дълго лечебните свойства и прекрасния аромат на вашите етерични масла е нужно да знаете как да ги съхранявате правилно. За целта трябва да спазвате няколко прости правила.

Идеалния вариант е да ги съхранявате в стъклени шишета с кехлибарен цвят (тези шишета предпазват най-добре етеричните масла от ултравиолетовите лъчи), на тъмно, сухо и хладно място (хладилника е добър избор). Може да си отделите специална кутия за целта.

Други варианти за съхраняване на маслата са прозрачни шишета или шишета със син цвят. Те не предпазват добре маслата от светлината, както шишетата с кехлибарен цвят и е задължително да се съхраняват на тъмно място. А освен в хладилник, може да ги съхранявате в шкаф или в тъмна и хладна стая.

Добре е да знаете, че правилното съхранение на маслата има отношение и към безопасността.

Факторите, които развалят качеството на маслата, съкращават срока им на годност, и променят химичния им състав са – светлината, топлината и въздуха. Използването на масла съхранявани на светло и топло място или изложени на въздух, може да доведе до парене, сърбеж, зачервяване и алергични реакции. Затова при избора на място за съхранение имайте пред, че:

  • Изложени на топлина и пряка слънчева светлина маслата се окисляват бързо, също така се засилва протичането на деструктивни химични процеси. Затова не поставяйте шишенцата си с масла на первази, открити рафтове, в близост до радиатори, климатици и др. Цитрусовите масла се окисляват най-бързо, а срока им на годност е от 6 месеца до 2 години, в най-добрия случай.

  • Етеричните масла е най-добре да се съхраняват в шишета с минимум свободно пространство над маслото, защото това пространство (тоест въздуха), помага за по-бързото окисляване на маслото. Ако сте сигурни, че бързо ще изразходвате маслото, това не е необходимо.

  • Етеричните масла са лесно запалими. Дръжте ги далеч от пламъци и от горещи предмети, като фурни, котлони, печки на дърва и т.н. 

  • Етеричните масла са силно летливи, което означава, че се изпаряват бързо, когато са изложени на въздух. Това води до по-бързото им окисляване. Затова след отваряне на шишето действайте максимално бързо и затворете плътно след употреба. 

  •  Етеричните масла не понасят температурни крайности.

  • Не съхранявайте чисти етерични масла в пластмасови шишета, защото са силно концентрирани и могат да разядат или разтопят пластмасата. Ако попаднете на пластмасово шише с надпис „етерично масло“, бъдете сигурни, че това не е чисто етерично масло и не си заслужава купуването. Изключение правят козметични, терапевтични или масажни продукти в които концентрацията на етерично масло е ниска. Ако сами си приготвяте продукти е най-добре винаги да избирате стъкло,  това се отнася и за купените продукти.

  • Съхранявайте етеричните масла на място недостъпно за деца и домашни любимци. Поглъщането на им може да има сериозни последствия за здравето на децата ви, както за вас или домашните ви любимци.

  • Съхранявайте ги отделно от хомеопатични лекарства. Твърди се, че някои етерични масла могат да неутрализират действието на хомеопатичните препарати.

При правилно съхраняване на етеричните масла, срока им на годност може да достигне няколко години. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 Shares
Share14
Pin1