Безопасност

Общи правила за безопасност – Част 1

В тази дълга статия от две части съм ви представила списък с общите правила на безопасност при използването на етеричните масла. Съветвам всеки начинаещ да се запознае добре с тях и да ги спазва, ако иска да се възползва спокойно и в дългосрочен план от чудесните свойства на маслата, винаги когато има нужда.

1. В първата част съм включила общите правила свързани с кожното приложение и някои специфични неща, които трябва да се имат предвид относно етеричните масла.
2. Във втората част съм описала кои хора попадат в така наречените „рискови групи“ и трябва да използват с по-голямо внимание етеричните масла.

 • Етеричните масла са силно концентрирани. Не нанасяйте върху кожата си неразредени етерични масла. Те трябва да бъдат предварително разтворени в растително масло или друга основа. Изключение правят някои етерични масла (лавандула, чаено дърво), които в случаи при ухапвания, ужилвания от насекоми, върху пъпки, петна по кожата, синини, брадавици, могат да се нанесат неразредени в малки количества (1-2 капки), за кратък период, без да се прекалява. Пренебрегването на това изискване може да доведе до раздразнение, зачервяване, сърбеж, изгаряне на кожата, както и да си докарате алергична реакция към маслото което използвате неразредено или неправилно продължително време.

 • Етеричните масла трябва да се ползват пестеливо. Повече масло не означава по-бърз резултат. В ароматерапията важи правилото „по-малкото е повече“, което е и най-безопасно. Етеричните масла са силно концентрирани и в някои случаи даже една капка е в състояние да свърши необходимата работа. Използването на повече капки няма да ускори желания от вас резултат, а само ще доведе до претоварване на организма, което крие риск от странични реакции. Запомнете, че с етеричните масла се работи на капки. Шишенце от 5 мл стига за дълго време.

 • Винаги се съобразявате с правилното разреждане на етеричните масла преди да ги нанесете върху кожата си. Някои масла са силно дразнещи кожата и изискват допълнително разреждане.

 • Предварително се запознайте със свойствата и мерките за безопасност на етеричните масла, които искате да използвате. Всяко масло има индивидуални терапевтични свойства, мерки за безопасност, химичен състав, масла с които се комбинира добре и т.н. Както съществуват етерични масла, които са нежни към организма, така някои от тях са много силни и дразнещи, и имат допълнителни мерки за безопасност с които трябва да се съобразим.
  Започнете простичко, като се запознаете добре с малък брой масла, като например лавандула, чаено дърво, сладък портокал, метна и др. Те са чудесни за начало и могат да се използват в много случаи. Това с кои масла ще започнете си е лично предпочитание и зависи до къде сте стигнали с опознаването на маслата и за какво искате да ги използвате. И така едно по едно се запознавайте с маслата, които са ви интересни и искате да използвате в ежедневието си или за конкретен проблем.

 • Не използвайте върху кожата си масла с изтекъл срок на годност, оксидирали или съхранявани неправилно.

 • Не приемайте вътрешно (орално) етерични масла, освен след консултация със специалист обучен добре в тази област на ароматерапията. Продължителното неправилно приемане крие рискове, а някои масла изобщо не трябва да се приемат вътрешно. Етеричните масла са достатъчно силни и ефективни за да могат да извършат „магията“ си и само нанесени върху кожата или чрез вдишване. 

 • Етеричните масла НЕ се разтварят във вода. Не ги използвайте за овкусяването й.

 • В никакъв случай не поставяйте етерични масла в очите или ушите си! Ако случайно попадне етерично масло в тези области, сложете малко кокосово масло (може и друго базово масло) на памуче, салфетка или хавлия, нанесете върху мястото и след няколко секунди избършете, след това промийте обилно с вода. Потърсете медицинска помощ, ако дразненето не отминава. Същото може да се приложи и при кожно раздразнение.

 • Кожна проба. Някои хора, които са с по-чувствителна кожа, или имат различни алергии, или не са използвали никога даденото етерично масло и не са сигурни как ще им се отрази, е добре да си направят тест за чувствителност. Пробата се прави като се разредят 2-3-4 капки от етеричното масло към 5 мл базово масло. Капките и милилитрите базово масло може да варива в зависимост от това кое масло ще тествате. Някои етерични масла, които са силни и дразнещи кожата (като лимонена трева, канела и др.) се използват в ниски концентрации и когато ги тествате е добре да се съобразите с максималния процент при кожно използване. След като си приготвите сместа от етерично и базово масло нанесете малко на предмишницата или ямката на лакътя и върху мястото сложете лепенка за около дванайсет часа. Ако има сърбеж, дразнене или зачервяване, може да пробвате с по-ниска концентрация или с друго подходящо масло заместител. Ако се появят бързо сърбеж, дразнене или парене махнете лепенката и почистете добре мястото.

 • Етеричните масла са лесно запалими. Дръжте ги далеч от пламъци.

 • Използвайте само чисти етерични масла от растителен произход. 

 • Обърнете специално внимание на ЦИТРУСОВИТЕ етерични масла (бергамот, лимон, лайм, горчив портокал, грейпфрут). Те повишават чувствителността на кожата към слънчевите лъчи и изискват по-голямо внимание при използването им върху кожата. За безопасното им използване трябва да се съобразите с определени концентрации и правила. Общото за тях е, че трябва да се използват с повишено внимание, ако след нанасянето им върху кожата се изложите на директна слънчева светлина или използвате солариум. Тук може да прочетете повече по темата: Фототоксични етерични масла и как да ги използвате безопасно

 • Много от етеричните масла са опасни за котките. Организма им не може да се справи с тях, поради липса на ензими необходими за метаболизирането на етеричните масла. Когато използвате аромалампи и дифузери се уверете, че няма котета в стаята. Ако сте нанесли етерични масла върху кожата, внимавайте да не ви ближат на тези места.

 • Редувайте етеричните масла, които използвате. Не е препоръчително дълго време да използвате една и съща комбинация от масла. Зависи в каква концентрация е сместа, колко често я ползвате и върху каква площ от тялото я нанасяте. Давайте си почивки и разнообразявайте комбинациите. Продължителното прилагане без почивки може да доведе до натрупване на вещества в организма, което е най-добре да се избягва, за да са по-ефективни маслата и да ги ползвате дългосрочно.

 • Не използвайте етеричните масла от салвия и пачули преди и по време на шофиране и консумиране на алкохол. Имат упойващо действие и могат да причинят замъгляване на съзнанието.

 • Не съхранявайте етерично масло от мента заедно с хомеопатични лекарства.

 • Доверете се на носа си. Ако миризмата на някое масло не ви харесва, просто не го използвайте, няма нужда да се насилвате. След време може отново да му дадете шанс.

 • Бъдете предпазливи, когато използвате етерични масла при възрастни или отпаднали хора със сериозни здравословни проблеми като астма, епилепсия или сърдечни заболявания.

One Comment

 • любо манолов

  Здравейте!Защо никъде не намерих и намек за това колко дълго се използува да речем Иланг Иланг???????????????????????????????????????????????????????????

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 Shares
Share
Pin1