Metodi na prilojeniq v aromaterapiqta nanasqne vurhu kojata chast 2
Ароматерапия

Методи на приложения в ароматерапията. НАНАСЯНЕ ВЪРХУ КОЖАТА на етеричните масла (част 2)

Нанасянето върху кожата на етерични масла е метод широко използван в ароматерапията. Етеричните масла имат способността да проникват лесно през кожата, поради малките си молекули и мастно разтворимата си структура. Естествено образувания от кожата себум (мастен секрет) спомага за по-лесното проникване на етеричните масла през нея и достигат бързо кръвта.

Способността на етеричните масла да проникват през кожата зависи от някои фактори, като:

 • консистенцията на етеричното маслото;
 • какво базово масло ще се използва;
 • състоянието на кожата и т.н.
 • Масажа помага за по-лесното проникване на маслата;

Нанасянето върху кожата е метод, който се използва за поддържане и при проблеми с кожата и косата. Използва се също и при болки, лоша циркулация, крампи, газове, целулит, разширени вени, подувания и други неразположения намиращи се под кожата. Тъй като етеричните масла проникват лесно през нея, достигат кръвта и вътрешните органи, те са достатъчно силни и ефективни за да действат по-дълбоко, а не само повърхностно при проблеми по кожата. Това ги прави ефективни и при много други неразположения.


На кои части на тялото могат да се нанасят етеричните масла?


В зависимост от случая етеричните масла могат да се нанасят на много места по тялото, например:

 • При кожни проблеми се нанасят локално върху проблемната част. Например при акне, напукана кожа, мазна кожа, бръчки, гъбички на краката и т.н.
 • При болки, например в крака, се нанасят локално върху кожата в зависимост от това къде е болката, може да е в коляно, глезена, прасеца и т.н. При болки в гърлото се нанасят върху кожата в областта на гърлото и т.н.
 • При подувания и неразположения в коремната област, се нанасят там.
 • При проблеми с дихателната система се масажират гърдите, като се избягва областта на сърцето.
 • При проблеми с ушите се нанасят около тях. Етерични масла в никакъв случай не се капят в ушите. Работи се около тях.
 • Може да се нанасят и по цялото тяло, например по време на масаж или самомасаж, за общо укрепване на организма, повишаване не имунитета, за успокояване и т.н. Масажа може да е и само върху определена зона, например лицето или гърба, това се определя от индивидуалния случай. 

Важно е да се знаят и някои основни правила за безопасност:

 • Етерични масла НЕ трябва да се нанасят неразредени върху кожата. Преди да ги нанесете те трябва да се разредят в базово масло. Но това не ги прави по-малко ефективни, а напротив.

        Тук прочетете повече: Разреждане на етеричните масла и защо е ВАЖНО!!!

 • Кожна проба. Кожна проба се прави, когато използвате за първи път дадено етерично масло и не сте сигурни как ще реагира кожата ви. Хубаво е да се прави, особено ако не сте използвали до сега етерични масла, имате чувствителна кожа или алергии. Приготвя се разтвор с 1-2% концентрация на етеричното масло в него, който се нанася върху кожата и се изчакват няколко часа за да се разбере дали ще предизвика реакция. Примерно към 5 мл. базово масло се добавят 1-2 капки от избраното етерично масло и се нанася на предмишницата или ямката на лакътя и върху мястото сложете лепенка за няколко часа (около 12). Ако има сърбеж, дразнене или зачервяване пробвайте с друго подходящо масло заместител. Ако се появят бързо сърбеж, дразнене или парене махнете лепенката и почистете добре мястото. 
 • В никакъв случай не поставяйте етерични масла в очите или ушите си! Ако случайно попадне етерично масло в тези области, сложете малко кокосово масло (може и друго базово масло) на памуче, салфетка или хавлия, нанесете върху мястото и след няколко секунди избършете, след това промийте обилно с вода. Потърсете медицинска помощ, ако дразненето не отминава. Същото може да се приложи и при кожно раздразнение.

Тук прочетете повече: Общи правила за безопасност – Част 1


Нанасянето върху кожата на етеричните масла може да стане по много начини


Масажни смеси. Масажа се отразява чудесно на организма, а с добавени етерични масла може да се превърне в още по-голямо удоволствие. Масажа може да е както на цялото тяло, така и локален. Приложения и смеси, които можете да си приготвите са много.


Компрес. Компреса е лесен начин за третиране на локални проблеми, като синини, охлузвания, изгаряния, главоболие, подувания, болки и т.н. За целта във вода (студена или топла в зависимост от случая) се накапват 2-3 капки етерично масло, разбърква се добре, потапя се памуче, марля, плат или др. и се поставя на засегнатото място.


Вани. Вани за крака и ръце. Ваните са чудесни, приятни и отпускащи (или пък енергизиращи, зависи от температурата на водата и етеричните масла). Помагат при болки, скованост, подувания, навяхвания и др. Използват се както за удоволствие, така и с терапевтична цел. Преди да добавите Етерични масла към водата те трябва да се разтворят в масло преносител (базово масло), мляко, кастилски сапун или нещо друго, след това ги добавете към водата и разбъркайте много добре. Не използвайте неразредено етерично масло във ваната, защото етеричните масла не се разтварят във водата и има голяма вероятност да раздразните кожата си, даже и да се изгорите. Някои дразнещи масла, като канела, мента, лимонена трева и др. е най-добре да не се използват във вана.


Седящи бани. Използват се за случаи на цистит, хемороиди, вагинални течение и др.


Гаргари и промивки на устата. Полезни са при възпалено и болезнено гърло, респираторни проблеми, лош дъх, кървящи венци, афти и др. В топла вода се накапват 1-2 капки етерично масло, разбърква се добре и след това си правите гаргара или жабуркане. Изплюйте водата след това, не я гълтайте.


Кремове, лосиони, мехлеми, серуми, лечебни смеси, маски, парфюми, почистващи средства и др. Тук възможностите са много. Могат да се приготвят много смеси при различни състояния, както и за поддържане на кожата и косата. Използват се разнообразни продукти заедно с етеричните масла, като базови масла, маслени извлеци, хидрозоли, пчелен или растителен восък, глини, сухи билки и т.н.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

189 Shares
Share189
Pin