kak da se vuzpolzvate maksimalno ot eterichnite si masla
Ароматерапия

Как да се възползвате максимално от етеричните си масла

В тази статия ще ви дам няколко съвета как да се възползвате максимално от етеричните си масла, така че да ги използвате целенасочено и без да ги хабите напразно. Комбинирането на тези съвети ще ви даде представа на какво да обърнете внимание, преди да посегнете към шишенцата, така че да не „отиват на вятъра“ нито ценните масла, нито парите ви.


1.Първото с което ще започна е това да имате поне ОБЩА ПРЕДСТАВА ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА И НА КАКВО СА СПОСОБНИ, за да не се подвеждате по най-различни суперлативи и чудеса, които най-вероятно ще прочетете в интернет. Етеричните масла наистина са мощни и имат ценни терапевтични свойства и възможности, но в интернет може да срещнете какви ли не твърдения и съвети, които изобщо не са подходящи, а в доста от случаите не са и безопасни. Имайте предвид това, преди да експериментирате. Не всички етерични масла са еднакви.

Няколко статии, които ще ви помогнат:


2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО. Тук имам предвид, че когато искате да използвате дадено етерично масло, то да не е само „защото мирише хубаво“. Прекрасните аромати на етеричните масла, разбира се са в основата на цялата терапия и са голямо удоволствие, все пак не случайно се нарича „ароматерапия“, но не забравяйте, че освен аромат те имат терапевтични свойства и са естествена комбинация от различни химични компоненти, а не са просто ароматизатори за кола, крем, сапун, шампоан и т.н.

Често се случва да „понижават“ етеричните масла и ароматерапията, просто до „приятни миризми“, които се капят тук-там за да мирише по-добре. Праха за пране, дезодоранта, сапуна, ароматизатора в магазина може и да миришат приятно, но не са ароматерапевтични, а даже напротив, за съжаление.

Етерични масла = аромат + терапевтични свойства. Тук идва и това, че за да ги използвате целенасочено трябва да ги познавате.


3. ПРОУЧЕТЕ МАСЛОТО/МАСЛАТА ПРЕДИ ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ. Не е нужно да познавате свойствата и качествата на 100 масла за да се възползвате от ароматерапията, но тези които ще използвате ги проучете. Дори само 5 масла да опознаете ще са ви достатъчни помощници при много неразположения.

Какво включва опознаването на дадено етерично масло:

 • Латинското му име;
 • Метод на добиване и от коя част на растението се добива;
 • Произход;
 • Срок на годност;
 • Аромат;
 • С кои масла се комбинира добре;
 • Безопасност (някои масла имат противопоказания при бременност, кърмене, малки деца, наличието на определени заболявания, така че е важно!);
 • Химичен състав (това е за по напреднали, но поне основните 2, 3 компонента не е излишно да се познават);
 • Терапевтичните свойства;
 • Приложения (на какви системи в организма действа добре и в какви ситуации/неразположения е подходящо);

4. Използвайте само чисти 100% етерични масла, ако търсите терапевтични свойства, а не просто аромат.


5. Съхранявайте ги правилно. Идеалния вариант е да ги съхранявате в стъклени шишета с кехлибарен цвят, на тъмно, сухо и хладно място. Това удължава срока им на годност. Етеричните масла имат различен срок на годност вариращ от 1 година до 10 и повече. 


6. Етеричните масла трябва да се разредят (най-често в базово масло) в определени концентрации преди да се нанесат върху кожата. Това е много важно правило, което масово се пренебрегва или се дават съвети да се използват повече капки от необходимото, което в дългосрочен план може да доведе до нежелани реакции и алергии. Запознайте се добре с разреждането на етеричните масла и следвайте процентите. Повече капки не означава по-добър и по-бърз резултат. В ароматерапията важи правилото „по-малкото е повече“. Спазването на това правило ще ви спести доста капки и ще сте спокойни с етеричните масла дълги години. 


7. Комбинирайте не повече от 3 до 5 етерични масла в една комбинация.


8. Записвайте си рецептите, които приготвяте и включвайте датата. Така с времето ще знаете, какво сте си приготвяли и как ви е подействало.


9. Не приемайте орално етерични масла. Това е подходящо в редки случаи и е необходимо задълбочено знание и причина, а не защото „защо пък не“. Профилактично етерични масла във водата не се капят (това в дългосрочен план има голяма вероятност да ви изиграе много лоша „шега“, а и някои масла са толкова парещи и силни, че ако не знаете кои са (например канела или риган), ще се изгорите сериозно).

Някои етерични масла се ползват в кулинарията, което е допустимо, защото се използват в много малки количества, но и тук не трябва да се прекалява. Например, необходими са само 1-2 капки за цяла доза сладкиш. Но кулинарното използване на етеричните масла е различна тема от това да се приемат вътрешно с медицински цели без сериозно обмисляне и консултация с лекар и ароматерапевт.


Zashto e vajno da se poznavat latinskite imena

10. Използвайте правилно методите на приложения. Тук имам предвид да познавате двата основни метода „ВДИШВАНЕ“ и „НАНАСЯНЕ ВЪРХУ КОЖАТА“ в какви ситуации са подходящи и кога кой метод да използвате, в някои случаи могат и да се комбинират (например при главоболие). Примерно, ако решите да вдишвате етерични масла, а имате акне или розацея това няма да ви помогне, трябва да ги нанесете върху кожата. Ако имате някакво емоционално неразположение, като безпокойство, раздразнителност, при безсъние, или проблем с фокуса и т.н. е най-добре да се вдишват (тук нанасянето върху кожата е излишно, макар че пак до някаква степен аромата ще стигне до носа ви, но за да е най-ефективно ги вдишвайте) и т.н.


11. Правете си почивки и не използвайте дълго време една комбинация. Не използвайте етеричните си масла на ден по 15 пъти, за какво ли не. Не ги вдишвайте по цял ден. В началото, когато се запознае човек с маслата може да се „пристрасти“ и да започне да се „полива с тях“, защото ароматите са изключително приятни, радват и носят настроение, но бъдете внимателни, защото се натрупват с времето. Така е с всичко, което използвате дълго време и по много, не е препоръчително.


Не вярвайте на всичко, което прочетете в интернет. Има абсурдни рецепти и съвети ширещи се в интернет. Много е лесно начинаещ любопитко да се подведе и да се „опари“, тъй като етеричните масла са натурални и някак си свързваме натуралното с напълно безопасно. Не забравяйте, че етеричните масла са силно концентрирани и това доста променя картинката. Може и да са натурални, но все пак се извличат от хората и никъде в природата няма да намерите басейн с етерично масло от лавандула… Надявам се да съм ви била полезна, ако имате въпроси ги задайте по-долу.

One Comment

 • Яна Цветанова

  Страхотна информация! Много съм благодарна. Ползвам вече три години масла .Бих искала да ви поканя в моята група за етерични масла. „Здрави с етерични масла“Има много хора там, които четат с благодарност. Ще бъда изключително благодарна, ако решите да сте от помощ там. Желая ви приятни и ползотворни дни! -с уважение -Яна Цветанова.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

307 Shares
Share307
Pin