Ароматерапия

Какво представляват етеричните масла

Етеричните масла са натурални, ароматни, силно концентрирани течности с лечебни свойства. Образуват се естествено от някои растения на малки капчици в специални клетки (малки сакчета). Молекулите им са много малки и летливи (лесно се изпаряват). Откриват се в различни части на растенията, като:

 • цветовете (пр. лавандула, лайка, роза);
 • листата (евкалипт, мента, кипарис);
 • корените (пр. джинджифил, ветивер);
 • кората (пр. канела);
 • дървесина (пр. сандалово дърво, розово дърво);
 • смолата (пр. тамян, смирна);
 • семената (пр. кориандър, кардамом);
 • кората на някои цитрусови плодове (пр. портокал, лимон, грейпфрут).

Уханието на цветята, билките, подправките се дължи именно на етеричните масла в тях. Всяко ароматно растение притежава собствен уникален аромат и лечебни свойства, които не могат да се пресъздадат от човек в лаборатория. Синтетичните аромати, които се доближават до миризмата на етеричните масла НЕ притежават лечебните им свойства и са вредни за организма. С времето водят до алергии, проблеми с дихателната система и затормозяват организма.


Защо растенията образуват етерични масла?


Етеричните масла/ароматните молекули играят различни роли в растението. Основните са защита и комуникация. Етеричните масла образувани от растенията ги предпазват от бактерии, гъбички, вредни насекоми, също така подпомагат растежа, цъфтенето, играят роля в опрашването, лекуват наранявания.

Използвани върху човешкия организъм етеричните маслата имат сходно действие, като това, когато се намират в растението. Нанесени върху кожата или приемани вътрешно действат директно върху физическия организъм, а чрез вдишване действат на емоциите и психичното състояние.


За какво се използват етеричните масла?


Голям брой растения образуват етерични масла, но се използват около 300 с търговска цел. Главното им приложение е в три категории продукти:

 • хранителни стоки
 • козметични продукти и парфюми
 • лекарства

В ароматерапията се използват и ценят заради техните многобройни терапевтични качества. Предлагат много възможности, които се използват все повече от хората, а и лесно може да се приложи в ежедневието си. Използват се за подобряване, поддържане, балансиране на здравето, красотата и ума. Могат да помогнат ефективно при стрес, тревожност, депресия, безсъние, повишават настроението, използват се успешно за поддържане на красотата, укрепват имунната система, борят се с различни инфекции, неразположения и много други.


Как се извличат?


lavender and hand

Етеричните масла за да стигнат до нас в шишенцата, които си купуваме и използваме е нужно огромно количество растителен материал, който се дестилира или пресова за да се извлекат ароматните молекули от растението, което след това наричаме етеричното масло от еди си какво – например лавандула или мента, или розмарин… и т.н. Количеството етерично масло/ароматни молекули, което се намира в растението варира от около 0,01% до 10%, възможно е и повече. А индивидуалното етерично масло е известно с името на растението, от което е получено, а миризмата е подобна на тази на частта от растението, от което то се получава.

Например: България е световноизвестна с етеричното си масло от роза, което е ценно колкото злато, с неповторим и траен аромат и многобройни лечебни свойства. За дестилирането само на един литър масло от роза са необходими 2-3 (може и повече) тона цвят от рози (това е пример за растение от което много трудно се добива етеричното масло, защото е нужно голямо количество растителен материал, и е много малък процента на маслото в цветовете) и това го прави изключително скъпо и ценно. 

Повече за извличането на етеричните масла може да прочетете тук.


Химичен състав

Етеричните масла имат сложен химичен състав. Съществуват хиляди изучени ароматни молекули. Броят и комбинациите на тези молекули варира от растение до растение, придавайки уникален аромат и характер на всяко етерично масло. Етеричното масло обикновено съдържа около 100 различни ароматни молекули, но това число може да варира между 10 и 500. Някои масла имат дори повече молекули. Това означава, че никое етерично масло не се състои само от един вид молекула. 

Етеричните масла представляват смесица от ароматни молекули, изградени от три основни елемента: въглерод, водород и кислород. В зависимост от типа на съдържаните молекули, летливите масла се класифицират в различни химични групи. Основните групи са: феноли, терпени, алкохоли, кетони, естери, етери, оксиди, алдехиди, кумарини.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Shares
Share8
Pin3