Kakvo e aromaterapiq
Ароматерапия

Какво е АРОМАТЕРАПИЯ

Ароматерапията е изкуство и наука използваща лечебната сила на етеричните масла за хармонизиране, балансиране и лечение на тялото, ума и емоциите. Тя е вид алтернативна, природна медицина с богата история и приложения. Една от най-приятните съществуващи терапии, съчетаваща в себе си лечебната сила на природата и нашите сетива.

В България ароматерапията набира все повече популярност, докато в много държави се използва широко от хора интересуващи се от природосъобразния начин на живот, лечебната сила на растенията и холистичната медицина. Практикува се, както самостоятелно така и като допълваща терапия от различни терапевти, масажисти, козметици, дули, хиропрактици и др. Използва се в козметични салони, спа салони, масажни студия, йога студия, сауни, в някои държави се използва в болници, както разбира се и в домашни условия от всички ентусиасти.


Какво са етеричните масла


essential oil

Етеричните масла са сърцето на ароматерапията. Те се извличат от различни части на някои растения, притежаващи силен аромат и лечебни свойства, познати и изучени от човека от столетия. В ароматерапията се използват само чисти и натурални етерични масла. Всякакви синтетични аромати, които са превзели пазара НЕ притежават лечебните свойства на чистите масла и НЯМАТ място в ароматерапията!

В комбинация с етеричните масла се използват и други натурални продукти, като растителни/базови масла (пр. бадем, кокос, авокадо, жожоба, сусам и т.н.), хидрозоли (ароматни води), маслени извлеци, които също имат лечебни свойства и се допълват чудесно с етеричните масла. Използват се за направата на различни продукти, като масажни смеси, козметични продукти, мехлеми, лосиони, кремове, спрейове и др.


Как действа ароматерапията


Ароматерапията действа на различни нива в организма. Етеричните масла въздействат едновременно на тялото, ума и емоциите. Основните методи (пътища) по които можете да въведете етеричните масла в тялото си и да се възползвате от лечебните им свойства са: 


Вдишване/Инхалация


Вдишването на етерични масла е един от най-лесните и достъпни методи по които да се възползвате от лечебните им свойства. Инхалацията на етерични масла влияе на психичното, емоционалното и физическото състояние на човек. Пряко влия на дихателната и нервната система и има силно въздействие върху настроението и емоциите. Най-общо казано, когато вдишвате етерични масла, една част се абсорбира от дихателната система и от там достига до кръвта, а друга част по носните пътища достига част от мозъка, наречена лимбична система. Лимбичната система отговаря за емоциите, паметта, поведението и съня ни. Така етеричните масла повлияват на различни емоционални неразположения, проблеми със съня и концентрацията, както и при проблеми с дихателната система, като запушен нос, кашлица, инфекции в синусите, за добро настроение и др.

Повече може да прочетете в статията: Методи на приложения в ароматерапията. Вдишване на етеричните масла.


Нанасяне върху кожата


Този метод се използва за лечение и поддържане на кожата, косата, както и при неразположения свързани с физическото тяло. Етеричните масла имат много малки мастноразтворими молекули, които лесно преминават през кожата и достигат кръвта, което ги прави много ефективни за проблеми свързани не само с кожата. Нанасят се като се приготвя смес от едно или повече етерични масла разтворени в базови масла, алое вера, ароматни води и др., под формата на различни козметични/масажни продукти, след което сместа се втрива в кожата. 

Повече може да прочетете тук -> Методи на приложения в ароматерапията. Нанасяне върху КОЖАТА на етеричните масла.


Орално/Вътрешно


Друг метод е оралното приемане на маслата. Използва се за лечение, както и в кулинарията. Този метод крие сериозни рискове, ако не се прилага правилно и по предназначение. Препоръчва се след консултация със специалист.


Приложения в ароматерапията


pink oil

Ароматерапията е достъпна за всеки решил да я опознае и приложи в живота си. Притежава огромен потенциал и дава широко поле за действие и експерименти. Можете да превърнете етеричните масла във ваши приятели и добри помощници при справянето с много неразположения, както и за поддържане на здравето и красотата. Приложението на ароматерапията в домашни условия не е толкова трудно, стига да се усвоят някои основни принципи на действие и мерки за безопасност. 

Някои от основните приложенията на ароматерапията са:

 • Ароматерапията чудесно се справя с поддържането здравето на кожата и косата. Може да си приготвяте различни кремове, лосиони, мехлеми, масажни масла, маски, пилинги, барчета, лосиони и т.н. Добър помощник е и при различни кожни проблеми, като: акне, стрий, белези, петна, ухапвания, бръчки, гъбички, екземи, изгаряния, синини, охлузвания, за суха, мазна, застаряваща кожа и др.;
 • При различни видове болка, като мускулна, ставна, главоболие, менструални болки, болки в гърлото и др.;
 • Помага при различни отрицателни емоционални и психически състояния, като безпокойство, депресия, страх, гняв, отчаяние, апатия, вина, тъга, шок и т.н.;
 • Може да помогне за подобряване на настроението и  увеличаването на енергията;
 • Подобряване на концентрацията и паметта;
 • Успокояване на ума и тялото;
 • При безсъние;
 • Женски неразположения;
 • Алергии;
 • Възпаления;
 • Запек, газове, лошо храносмилане;
 • Целулит;
 • Инфекции, настинки, хрема;
 • Разширени вени;
 • Добри помощници при почистването на дома

и много други… 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share
Pin