Kak se izvlichat eterichnite masla
Ароматерапия

Как се извличат етеричните масла

Етеричните масла се извличат от различни части на ароматните растения, като цветове, листа, иглички, клонки, кора от цитрусови плодове, семена, корени. Необходимо е голямо количество растителен материал за добиването, само на 1 килограм масло (измерват се често по тегло, защото плътността може да е много различна). Ето и няколко примера:

  • За дестилирането на 1 кг EM от лавандула е необходимо приблизително 100-150 кг растителен материал;
  • За дестилирането на 1 кг EM от гераниум/индрише е необходимо приблизително 500-700 кг растителен материал;
  • За дестилирането на 1 кг EM от хелихризум е необходимо приблизително 1 100 – 1 400 кг растителен материал;
  • За дестилирането на 1 кг EM от роза е необходимо приблизително 2 000 – 3 000 кг растителен материал и т.н.

Количеството на дестилираното масло варира и е индивидуално за всяко растение, както и зависи от реколтата.

Съществуват няколко метода за добиване на етерични масла. Най-често използваните са:


Парна дестилация


Парната дестилация е древен метод за извличане на етерични масла. Повечето масла (около 80%) се извличат, чрез този метод. Извършва се, като по време на дестилация пресният или изсушеният растителен материал се поставя в голям метален съд през който минава пара. Топлината и парата разрушават структурата на клетката на растителния материал и по този начин се освобождава етеричното масло. Молекулите на етеричното масло заедно с парата преминават през тръба и се отправят към охлаждащ резервоар, където те се превръщат в течна форма и се събират в специален съд. Изплуващата течност е смесица от масло и вода, а понеже етеричните масла не са водоразтворими, те лесно могат да бъдат отделени от водата.

Някои от маслата добивани, чрез този метод са: лавандула, индрише, немска лайка, римска лайка, хелихризум, джинджифил, лимонена трева, босилек, мащерка, кипарис, кардамом, кедър, нероли, пачули, мента, розмарин, черен пипер, канела, сандалово дърво чаено дърво, ветивер, тамян и др.


Студено пресоване


Представлява механичен или ръчен метод на извличане чрез, който се добиват етерични масла от кората на цитрусови плодове: бергамот, грейпфрут, лимон, лайм, мандарина, портокал. Етеричното масло се извлича от кората на плодовете, като се отделя от вътрешността и се настъргва, след това се смачква, чрез машина или ръчно. По този начин специалните клетки в които се намира етеричното масло се разрушават и освобождават етеричното масло.

Интересно е, че някои растения, образуват различни етерични масла в различни части от растението, които имат сходен, но все пак различен химичен състав и лечебни свойства. Например от дървото на горчивия портокал се извличат 3 различни етерични масла. От цветовете на дървото се извлича етерично масло от нероли, от кората на плода – етерично масло от горчив портокал, а от листата – етерично масло от петигрин.


Извличане чрез разтворител


Маслата извлечени по този начин за наричат абсолюти, които не са чисти етерични масла, тъй като в крайния продукт остават и неразтворими химични съставки от разтворителя. За да се получи абсолют е необходим въглеводороден разтворител като бензол, хексан, пентан, метанол, етанол и др. Растителният материал се покрива с разтворителя и бавно се загрява, за да се разтворят ароматните молекули. Разтворителя извлича аромата, а след това разтворителя се филтрира, за да се произведе „конкрет“. Конкретът е твърдо, подобно на восък вещество, което съдържа около 50% восък и 50% масло.

За да се получи абсолют, конкретът се смесва с чист алкохол, за да се разтворят ароматните молекули, а след това се охлажда. Тази смес се филтрира, за да се освободят отпадъчните продукти и да се отдели неразтворимия восък. Алкохолът се изпарява внимателно във вакуум. След това остава плътна, гъста, цветна течност, позната като абсолют. Чрез този метод се извличат масла от деликатни цветя, като жасмин, роза, нероли.


Извличане чрез въглероден диоксид


Този метод е сравнително нов, използван за получаване на етерични масла чрез високо налягане и ниска температура. Метода е скъп и не се използва често. Извличането протича в затворена камера и се извършва бързо, така че дори и най-летливите и чувствителни към топлина ароматни молекули могат да бъдат събрани неповредени и без остатъци от разтворител. 

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Shares
Share2
Pin1