Aromatni notki na eterichnite masla
Ароматерапия

Ароматни нотки на етеричните масла

Етеричните масла се разделят на връхни, средни и базови нотки според способността и времето за което се изпаряват. В една смес от етерични масла, за да бъде хармонична е добре да присъстват масла и от трите вида, но това зависи от желаната крайната цел и не е задължително. При смесването на маслата се взимат предвид различни фактори и аромата е един от тях.

Тази класификация на ароматите се използва от парфюмеристите за приготванято на хармонична смес, което си е цяла отделна наука, но двете естествено се преплитат. Парфюмите приготвени с натурални съставки и етерични масла действат много благотворно и терапевтично, но не е задължително да сме парфюмеристи за да се възползваме от ароматите.

В ароматерапията първото което се взима предвид е терапевтичните свойства на маслата и с каква цел искате да ги използвате. Един от основните методи на приложение на етеричните масла е вдишването им и е нормално това което вдишваме да искаме да ни харесва. Общите насоки, които могат да се дадат са да използвате по-малко количество масла с базови нотки (20-30%), тъй като те са по-тежки и трайни и повече от връхни/средни нотки в сместа. По-долу ще прочетeтe повече за тях и по няколко примера за масла от трите групи.


ВРЪХНИ НОТКИ


Връхните нотки са тези които се изпаряват най-бързо и са първия аромат който се усеща в една комбинация. Те са леки, свежи, остри, проникващи, ефирни. Носят настроение, изчистват ума, повишават енергията. Аромата им е траен около 30 минути. Примери за връхни нотки са:

босилек

лимон

лайм

бергамот

мандарина

грейпфрут

портокал

евкалипт

мащерка

салвия

лимонена трева

и др.


СРЕДНИ НОТКИ


Средните нотки са основата на една ароматна смес. Придават й мекота, топлота, добавят успокояващи тонове. Имат хармонизиращо и балансиращо действие. Уханието им се разгръща за няколко часа. Те могат да съдържат в себе си и връхни нотки. Това зависи от химичния състав на етеричното масло и затова някои масла се класифицират в междинни категории, като връхни до средни, средни до базови (например маслата от мента и евкалипт са връхни до средни). Примери за средни нотки са:

лайка,

лавандула,

индрише,

иланг-иланг,

канела,

босилек,

розмарин,

чаено дърво,

палмароза,

хвойна

и др. 


БАЗОВИ НОТКИ


Базовите нотки придават наситеност, дълбочина и трайност на ароматната смес. Наситени, топли и заземяващи, техния аромат е много траен и се усеща дълго време след като връхните и средните нотки са се изпарили. Използват се за облекчаване на стреса, безпокойството и безсънието. Примери за базови нотки са:

ветивер,

пачули,

кедър,

сандалово дърво,

иланг-иланг,

тамян

и др. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

34 Shares
Share34
Pin