Kategorii aromati na eterichnite masla
Ароматерапия

Категории аромати на етеричните масла

Етеричните масла могат да се разделят на няколко групи в зависимост от аромата им. Опознаването на ароматите е приятно и полезно за приготвянето на рецепти с етерични масла като парфюми, рецепти за дифузер, инхалатори и други.

Основните категории аромати са:

  • Билкови/тревисти аромати;
  • Дървесни аромати;
  • Земни/коренисти аромати;
  • Медицински/камфорови аромати;
  • Подправъчни/пикантни аромати;
  • Смолисти аромати;
  • Флорални аромати;
  • Цитрусови аромати;

Аромата на всяко етерично масло е уникален и може да съдържа различни окраски и нотки от няколко категории аромати, така че това не е строго определена класификация. 

Смесването на етеричните масла по аромати се прави, когато крайната цел е хармонична ароматна смес, а не толкова терапевтична. Аз мисля, че двете трябва да вървят заедно и когато се използват етеричните масла нека винаги да се има предвид и терапевтичните им свойства. Използването на чисти етерични масла е голямо удоволствие за носа и сетивата, но те са мощни и това също трябва да се взима предвид при приготвянето на смеси предназначени основно за вдишване или ароматизиране на помещения.

Ароматите могат да се разпределят и на подкатегории, но тук ще се спра на основните. Ето и няколко примера за всяка група.


Билкови/тревисти аромати


menta

Свежи, леки, остри, освежаващи, напомнящи аромата на смачкани листа. Комбинират се добре с цитрусови и дървесни, земни аромати, както и помежду си.

  • Босилек – Ocimum basilicum
  • Бял равнец – Achillea millefolium
  • Градински чай – Salvia officinalis
  • Индрише – Pelargonium graveolens
  • Исоп – Hyssopus officinalis
  • Лавандула – Lavandula angustifolia
  • Лайка, немска – Matricaria recutica
  • Лайка, римска – Anthemis nobilis
  • Майорана, сладка – Origanum marjorana
  • Маточина – Melissa officinalis
  • Мащерка – Thymus vulgaris
  • Мента, лютива – Mentha piperita
  • Мента, сладка – Mentha spicata
  • Риган – Origanum vulgare
  • Розмарин – Rosmarinus officinalis
  • Салвия – Salvia sclarea
  • Мирта – Myrtus communis и др.

Дървесни аромати


sandalovo durvo

Топли, меки, наситени, сладки. Комбинират се добре с билкови/тревисти, подправъчни, цитрусови, флорални, медицински аромати, както и помежду си.

  • Бор – Pinus sylvestris
  • Ела, балсамова – Abies balsamea
  • Ела, сибирска – Abies sibirica
  • Ела, сребърна – Abies alba
  • Кедър, атласки – Cedrus atlantica
  • Кедър, вирджински – Juniperus virginiana 
  • Пало Санто – Bursera Graveolens
  • Розово дърво – Aniba rosaeodora
  • Сандалово дърво – Santalum album
  • Хвойна– Juniperus communis
  • Черен смърч – Picea mariana и др.

Земни/коренисти аромати


vetiver

Богати, тежки, влажни, аромат на земя, почва, пръст, старо, мухлясало. Комбинират се добре със дървесни и билкови аромати, както и помежду си.

  • Ангелика – Angelica archangelica
  • Валериан – Valeriana officinalis
  • Ветивер – Vetiveria zizanoides
  • Kуркума – Curcuma longa
  • Пачули – Pogostemon patchouli и др. 

Медицински/камфорови аромати


Медицински аромати, камфорови, остри, проникващи, затоплящи или охлаждащи. Съчетават се добре с дървесни, цитрусови, билкови аромати, както и помежду си.

  • Бреза – Betula lenta
  • Дафинов лист Laurus nobilis
  • Евкалипт, глобулусEucalyptus globulus
  • Евкалипт, радиата Eucalytus radiata
  • ЕстрагонArtemisia dracunculus
  • Каяпут Melaleuca cajuput
  • Ниаули Melaleuca quinquenervia
  • Равенсара Ravensara aromatica
  • РавинтсараCinnamomum camphora
  • Розалина Melaleuca ericifolia
  • УинтъргрийнGaultheria procumbens
  • Чаено дървоMelaleuca alternifolia и др.

Подправъчни/пикантни аромати


djindjifil

Остри, топли, проникващи, пикантни, стимулиращи аромати. Комбинират се добре с цитрусови, флорални и дървесни аромати, както и помежду си.

  • Анасон – Pimpinella anisum
  • Анасон, звездовиден – Illicium verum
  • Джинджифил Zingiber ofcinale
  • Индийско орехче – Myristica fragrans
  • Кардамом – Elettaria cardamomum
  • Касия – Cinnamomum cassia
  • Канела – Cinnamomum zeylanicum
  • Карамфил – Eugenia caryophyllata
  • Кимион – Cuminum cyminum
  • Куркума – Curcuma longa
  • Резене/копър – Foeniculum vulgare
  • Целина, семена – Apium graveolens
  • Черен пипер – Piper nigrum и др.

Смолисти аромати


Свежи, сладникави, меки. Комбинират се добре с флорални и подправъчни аромати, както и помежду си.

  • Бензое Styrax benzoin
  • Елеми Canarium luzonicum
  • КопайбаCopaifera ofcinalis
  • Смирна Commiphora myrrha
  • Тамян Boswellia carterii и др.

Флорални аромати


Сладки, цветни, свежи, богати, деликатни, опиянителни и много приятни. Имат приповдигащо действие, но също така и релаксиращо. Съчетават се добре с подправъчни, билкови, дървесни и цитрусови аромати, както и помежду си.

  • Жасмин – Jasminum officinale
  • Индрише – Pelargonium graveolens
  • Иланг-Иланг – Cananga odorata
  • Лавандула – Lavandula angustifolia
  • Лайка, немска – Matricaria recutica
  • Лайка, римска – Anthemis nobilis
  • Нероли – Citrus aurantium
  • Палмароза – Cymbopogon martinii
  • Роза – Rosa damascene
  • Салвия – Salvia sclarea
  • Хелихризум/Безсмъртниче – Helichrysum angustifolim
  • Тубероза – Polianthes tuberosa и др.

Цитрусови аромати


Свежи, остри, леки, приповдигащи, сладки, весели, аромати на чистота. Комбинират се добре с флорални, билкови/тревисти аромат, дървесни, подправъчни, както и помежду си.

  • Бергамот – Citrus bergamia
  • Грейпфрут – Citrus paradisi
  • Лайм – Citrus aurantifolia
  • Лимон – Citrus limon
  • Лимонена трева – Cymbopogon exuosus
  • Лимоново чаено дърво – Leptospermum petersonii
  • Мандарина – Citrus reticulata
  • Май Чанг – Litsea cubeba
  • Сладък портокал – Citrus sinensis
  • Цитронела – Cymbopogon winterianus
  • Червен портокал – Citrus sinensis
  • Юзу – Citrus junos и др.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

145 Shares
Share144
Pin1